Dat meldt het Israëlische Windward, naar eigen zeggen toonaangevend op het gebied van artificial intelligence. Medio deze maand telde het bureau 1826 containerschepen die noodgedwongen lagen te wachten tot ze naar binnen konden. Daarvan lagen er ruim 500 bij de ingang van Chinese havens, ruim een kwart van alle ‘congestieschepen’.

Windward constateert dat de lockdowns van de Chinese havensteden Shanghai en Shenzhen de wereldwijde congestieproblematiek fors hebben verergerd. Twee maanden eerder, medio februari, lagen er volgens het bureau ‘slechts’ 260 schepen bij de ingang van Chinese havens te wachten.

De lockdowns zorgden voor een terugval van de betrouwbaarheid van de containervaart.  Vlak daarvoor had het Deense Sea-Intelligence de eerste verbetering van de punctualiteit in twee jaar gemeld. In februari zei het bureau dat de betrouwbaarheid leek terug te keren naar het hoogste niveau sinds medio 2021.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement