De rederij zegt niet wanneer die operatie moet zijn afgerond. Wel kondigt ze aan dat Hapag Live, waarop klanten de boxen kunnen volgen, in de loop van volgend jaar beschikbaar komt. Hapag is drie jaar geleden al begonnen met het aanbrengen van trackers op zijn reefercontainers.

Behalve GPS-gegevens registreren de trackers ook de temperatuur en eventuele schokbewegingen. Voor de de energievoorziening van de apparaatjes zegt Hapag te werken met ‘energy harvesting’, waardoor ze een ‘ultralange’ levensduur hebben en in een hoge frequentie gegevens kunnen doorsturen.

De eigen containervloot van Hapag omvat ongeveer drie miljoen teu. Of containers van derden, zoals verhuurders, ook met de trackers uitgerust kunnen worden, is onduidelijk. De Duitse rederij zegt de eerste te zijn met het besluit om al zijn containers met het internet te verbinden. Zowel Hapag als de leveranciers spreken van een ‘gamechanger’ in het containervervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement