Raptis zorgde samen met de Hongaarse Katalin Dobránszky-Bartus al meteen voor dat verse bloed door de taken van de secretaris-generaal voorlopig waar te nemen, maar nu heeft de Griek de functie dus definitief gekregen.

De aan de Universiteit van Thessaloniki en King’s College London opgeleide Griek kent de weg in Brussel al op zijn duimpje: hij bekleedde al functies bij het Europees Parlement, de Europese havenorganisatie ESPO en milieuorganisatie Transport & Environment.

Die ervaring met milieubeleid komt volgens een statement van de ECSA goed van pas: ‘de Europese scheepvaartbranche staat voor ongekende uitdagingen nu we aan ons gezamenlijke doel van decarbonisering werken’. De ‘brede expertise’ en ‘sterke ambitie’ van Raptis kunnen de Europese scheepvaart ‘door die uitdagingen heen navigeren’, aldus de Cypriotische ECSA-bestuursvoorzitter Philippos Philis, die zelf pas afgelopen januari werd aangesteld.

Bij die stoelendans van het ECSA-bestuur in januari kreeg Nederland toch ook weer een vinger in de pap, want Karin Orsel, ceo van MF Shipping Group en voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), werd daarbij benoemd tot vice-voorzitter.

De nieuwe secretaris-generaal Raptis stelt bij zijn aantreden dat het voor de rederijen van groot belang is om hun zegje te doen over Europese klimaatmaatregelen die de komende twee jaar beklonken worden. Raptis spreekt van ‘een maak-of-breek-moment voor de sector’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement