De operationele winst zakte over de eerste drie maanden van 2022 naar 1,3 miljoen USD, beduidend minder dan de 3,4 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2021. Het nettoverlies, over de eerste drie maanden van 2021 nog 3,3 miljoen USD dikte nu verder aan tot 4,5 miljoen. De schuldenberg werd gelukkig wat vlakker, al bedraagt hij nog altijd 460,9 miljoen USD.

Gastankers

De scheepsactiviteiten handhaafden ongeveer hun peil van een jaar eerder, voornamelijk dankzij de inzet van twee nieuwe supertankers voor gas vanaf najaar 2021 en door de hogere tijdsbevrachtingstarieven bij alle scheepstypes. Maar de Excalibur, Exmar’s enige LNG-tanker, lag er werkeloos bij. De Antwerpse rederij gewaagt van goede vooruitzichten voor dit type tankers voor de rest van dit jaar en voor begin 2023.

In het middensegment verwacht de rederij een toename van de LPG-productie en een vervanging van het verlies van Russische export van ammoniak door bevoorrading uit het Midden-Oosten en Oost-Azië, met langere trajecten als gevolg. Na de Covid-19 impact op de raffinaderijproductie herstelde de markt voor schepen met druktanks zich geleidelijk verder. De verwachte hogere volumes en het lage bestelboek voor nieuwe schepen zorgen voor gunstige vooruitzichten.

Excalibur blijft in de schede

Exmar noemt de spotmarkt voor LNG-tankers uitdagend, wegens de kortere trajecten – zodat er minder tankers nodig zijn – als gevolg van de sterke Europese productprijzen. Maar voorlopig blijft de Excalibur nog altijd zonder contract. De huidige geopolitieke toestand werkt wel de vraag naar opslagmogelijkheden voor aardgas in de hand. Naast vervoer kunnen tankers immers ook voor de stockage van gas worden gebruikt.

Hervergassingsplatform FSRU S188 is voor een periode van vijf jaar gecharterd door Gasunie, de beheerder van het Nederlandse aardgastransportnet. Het platform wordt nog deze maand van Singapore verscheept naar het Nederlandse Eemshaven, waar het begin augustus moet aankomen en er kan gaan renderen. Maar de drijvende LNG-fabriek Tango wacht nog altijd op een nieuwe kandidaat-gebruiker.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement