Dit heeft topman Søren Skou gezegd in een toelichting op de woensdag gepubliceerde financiële cijfers. Daaruit bleek al dat de Deense rederij 718 miljoen dollar op zijn Russische belangen heeft afgeschreven. ‘Voorlopig zien we er vanaf om ze eruit te halen, net zoals we andere activa in Rusland hebben achterlaten’, aldus de topman. Hij ziet een heropleving van de activiteiten in Rusland op korte termijn als ‘niet realistisch’.

Sancties

Volgens hem vormen de internationale sancties tegen Rusland geen probleem voor Maersk. Het enorme land was goed voor ongeveer 2% van de concernomzet. Skou gaat ervan uit dat het conflict met Oekraïne nog lang zal duren. ‘Wij willen pas terugkomen in Rusland als dat weer een goed en constructief deel van de wereld is’, aldus de Maersk-topman.

Het concern nam kort na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari het besluit alle banden met het land te verbreken. Belangrijkste asset in het belang van ruim 30% in de Russische terminalgroep Global Ports. Volgens Skou wordt er met verschillende gegadigden over verkoop van die participatie onderhandeld. Hoe lang dat proces gaat duren, kon hij niet zeggen.