De twee vrouwen worden bijgestaan door de Amerikaanse advocatenkantoren Sanford Heisler Sharp en Maritime Legal Solutions. Hoewel het om twee afzonderlijke gevallen gaat, werkten beide vrouwen op precies hetzelfde schip, de ‘Alliance Fairfax’, een voor Maersk varende car-carrier.

Alarmbellen

De vrouw die in 2019 op het schip werkte, deed vorig jaar september al eens anoniem, onder de schuilnaam ‘Midshipman-X’, haar verhaal in een uitvoerig artikel met de titel ‘Ik was een 19-jarige maagd toen ik werd verkracht door een hoofdwerktuigkundige van 60+ aan boord van een Maersk-schip tijdens Sea Year.’ Dat deed destijds alle alarmbellen afgaan op het hoofdkantoor van Maersk, dat al snel liet weten een aantal bemanningsleden te hebben geschorst en nader onderzoek te zullen instellen.

Nu er in de VS officieel een zaak van is gemaakt, heeft ‘Midshipman-X’ haar identiteit onthuld: ze heet Hope Hicks en is volgens haar advocaten ‘een moedige overlever van seksueel geweld’. De ‘horror’ die ze aan boord van het Maersk-schip heeft beleefd, staat volgens de advocaten niet op zichzelf: ‘ontelbare andere kadetten en bemanningsleden op commerciële schepen’ hebben volgens hen vergelijkbare ervaringen. Hicks stelt dat ze destijds dronken is gevoerd om daarna misbruikt te worden.

Mes

Van in elk geval een ander geval, dat van de nog wel anonieme, nu 19-jarige ‘Midshipman-Y’ wordt nu ook een rechtszaak gemaakt. Zij werd tijdens haar stage op de ‘Alliance Fairfax’ volgens de aanklacht ‘ernstig seksueel belaagd’ en voelde zich op het schip zo onveilig ‘dat ze sliep met een mes in haar handen om zichzelf te kunnen beschermen’.

Maersk was er volgens de twee advocatenkantoren van op de hoogte dat er op zijn schepen seksuele misstanden plaatsvonden en heeft volgens hen niet genoeg actie ondernomen om een veilig werkklimaat te scheppen. ‘Wat Hope en Midshipman-Y is overkomen, had zowel voorzien als voorkomen kunnen worden door Maersk’, aldus Steven J. Kelly, partner bij Sanford Heisler Sharp.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement