De ranglijst geeft inzicht in de technische staat van de scheepsvloten en wordt samengesteld op basis van het aantal gebreken dat bij scheepsinspecties aan het licht is gekomen en het aantal vaarverboden dat is opgelegd. Net als vorig jaar is Denemarken de nummer 1 van de ‘Witte Lijst’, de rangschikking van de ‘kwaliteitsvlaggen’ in de wereld. Een Grijze en een Zwarte Lijst zetten de slechter presenterende vlagstaten te kijk.

Nederland behoorde niet altijd tot de beste jongetjes van de klas. Acht jaar geleden was onze driekleur teruggevallen naar de 19e positie op de Paris MoU-lijst en luidde de toenmalige verkeersminister Melanie Schultz van Haegen de noodklok omdat Nederland volgens haar standaard in de top-10 behoorde te staan.

Podiumplek

De daarna geleverde inspanningen wierpen hun vruchten af en resulteerden in 2018 in een ‘podiumplek’, de 3e plaats. Daarna viel het rood-wit-blauw toch weer van dat podium, al bleef de gewenste top-10 notering de afgelopen jaren wel behouden. Maar zo feestelijk als de 2e plek van dit jaar hadden we het dus nog niet meegemaakt.

In de periode waarop de ranglijst is gebaseerd, 2019-2021, werden Nederlandse schepen veel vaker gecontroleerd dan vaartuigen uit de andere top-10-landen, een fenomeen dat jaarlijks opvalt aan de lijst. Bijna 2600 controles vonden er plaats van schepen onder Nederlandse vlag, resulterend in 33 aan de ketting gelegde Nederlandse schepen. Schepen van ‘winnaar’ Denemarken werden minder dan 1150 keer gecontroleerd, resulterend in zes detenties.

Noorwegen, de nummer 2 van vorig jaar, staat nu achter Nederland op plek 3 van de Witte Lijst. De Bahama’s en Japan maken de top-5 compleet. De grote vlagstaat de Marshall Eilanden, vorig jaar nog de nummer 3, heeft een duikeling gemaakt naar de 15e plek.

Griekenland, Bermuda, Turkije, Singapore en Italië vinden zichzelf wel terug in de top-10. België staat er op de 11e plaats net buiten, maar het betekent voor onze zuiderburen wel een flinke winst na de 19e plek van vorig jaar. Die 19e plek wordt nu ingenomen door Groot-Brittannië, dat twee jaar geleden nog lijstaanvoerder was en vorig jaar al voor een blamage zorgde door naar de 13e plek te zakken.

Vlagstaat

Nog slechter vergaat het Duitsland, dat dit jaar zakt van de 15e naar de 32e plek, twee plaatsen achter het ook niet best presterende Frankrijk. De twee West-Europese grootmachten moeten onder meer Rusland (23e) voor zich dulden, maar staan wel hoger dan China (35e). Ook de grote vlagstaat Panama blijft op de 40 landen sterke Witte Lijst bungelen in de onderste regionen, op de 36e plaats.

Op de minder glorierijke, 21 landen tellende Grijze Lijst staan onder meer Zuid-Korea, Iran, India, Oekraïne en Zwitserland.

De meest beschamende Zwarte Lijst bestaat dit keer uit zeven landen. Dat worden er dus minder, na de negen en dertien zwarte schapen van de afgelopen jaren. De rodelantaarndrager is dit jaar Kameroen. Die maritieme vlag wordt door Paris MoU als enige als ‘hoog risico’ beoordeeld. De nummer laatst van vorig jaar, Albanië, staat nog steeds op de Zwarte Lijst, maar nu met het predicaat ‘middelhoog tot hoog risico’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement