Eigenaar Aberdeen Restaurant Enterprises had voorafgaand aan het dramatische einde laten weten dat het in Chinese keizerlijke stijl gebouwde restaurant van 76 meter lengte naar een nieuwe bestemming zou worden gesleept. Maar onderweg naar die nieuwe toekomst is het eetwalhalla zondag zo’n zevenhonderd kilometer ten zuiden van Hongkong gekapseisd en gezonken, zo moest het bedrijf melden in een bedroevende update.

Zeewaardig

Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat het restaurant nog boven water kan worden gehaald, omdat de zee ter plekke duizend meter diep is. De toedracht van de ondergang wordt in overleg met een sleepvaartmaatschappij onderzocht.

Het drie verdiepingen tellende schip werd zeewaardig bevonden, maar kapseisde toen het in zware weersomstandigheden belandde bij de Paracel-eilanden. Er zijn geen bemanningsleden gewond geraakt.

Bondfilm

Het Jumbo Floating Restaurant was onderdeel van het Jumbo Kingdom, waar ook het kleinere restaurant Tai Pak toe behoort, evenals een schuit met alle tanks voor de zeevruchten en de vissen, een veertig meter lang keukenschip en acht kleine veerpontjes om bezoekers van en naar de twee nabijgelegen pieren te vervoeren. Het restaurantpaleis diende als decor in tal van tv-series en films, waaronder de James Bond-rolprent The Man with the Golden Gun (1974) en de film Contagion (2011).

Toen het restaurant nog floreerde, konden er dagelijks 2.300 diners worden geserveerd. Het heeft volgens plaatselijke media naar schatting dertig miljoen klanten verwelkomd, inclusief vorsten en entertainmentsterren. De keuken richtte zich op traditioneel Kantonese en visgerechten, maar sloot afgelopen maart al definitief zijn klapdeurtjes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement