De tankcontainer met 25 ton chloor hing onder een havenkraan om te worden geladen op het gloednieuwe, pas dit jaar opgeleverde Hongkongse vrachtschip ‘Forest 6’ toen het gruwelijk misging, zoals te zien is op inmiddels al wereldberoemde beelden van een Jordanese bewakingscamera. De door de val openbarstende container verspreide een enorme gele wolk van chloorgas, een giftige stof waarvan de dodelijke uitwerking al gevreesd wordt sinds ze als chemisch wapen werd ingezet in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Behalve de dertien dodelijke slachtoffers vielen er ook ongeveer 250 gewonden, van wie het overgrote deel, zo’n 200 mensen, er dermate slecht aan toe was dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Een nabijgelegen toeristisch strand werd na de ramp allerijl ontruimd, terwijl bewoners in de buurt van de haven werd opgedragen binnen te blijven, maar doordat er weinig wind stond, lijkt de giftige wolk zich niet buiten het havengebied te hebben verspreid.

Hoewel de autoriteiten dinsdagochtend stelden dat de situatie inmiddels ‘onder controle’ was, werd nog wel een veiligheidszone van vier kilometer rondom de rampplek ingesteld om onderzoekers de ruimte te geven. Activiteiten in de haven van Aqaba zouden dinsdagochtend wel zijn hervat, op het deel na waar de ramp zich maandag voltrok. De tankcontainer vol chloor was bestemd voor Djibouti in het oosten van Afrika.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement