In 2019 sloegen tijdens een storm 342 containers van boord, met grote milieuschade als gevolg. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer vroegen om betere begeleiding voor schepen, bijvoorbeeld tijdens heftige weersomstandigheden. Dan krijgen kapiteins informatie over onder meer andere schepen, manoeuvres die zij moeten uitvoeren of stromingen en het weer. Deze dienst is 24 uur per dag beschikbaar.

De begeleiding is vrijwillig, maar volgens Harbers maken schepen wereldwijd “vrijwel zonder uitzondering” gebruik van begeleiding als die beschikbaar is. De minister benadrukt dat het aanbieden van begeleiding geen garantie biedt dat incidenten niet meer voorkomen. Het duurt minimaal drie jaar voordat het systeem is ingevoerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement