‘Omdat we een flink aantal misdeclarations blijven constateren, zullen we bij alle klanten die hun gevaarlijke lading onjuist aangeven met ingang van 20 augustus 2019 een boete in rekening brengen van 5.000 dollar per boeking’, zo meldt de Deense containerrederij vrijdagochtend op haar website. Het genoemde jaartal kan ook als ‘misdeclared’ beschouwd worden, het bedrijf doelt hier waarschijnlijk op 20 augustus van dit jaar.

Boven op de genoemde boete komt volgens Maersk nog ‘elke aanvullende kostenpost die voortvloeit uit het nemen van corrigerende maatregelen’. De boete pakt in elk geval hoger uit dan bij ONE, dat verladers 2.000 dollar boete oplegt voor onjuist opgegeven gewichten en andere fouten in de ladinginformatie. De Japanse rederij doet dit voorlopig alleen op westwaartse afvaarten op de trade Azië-Europa.

Veiligheid

Maersk beargumenteert de nieuwe boete als volgt: ‘Elke vracht die niet correct wordt aangegeven, kan de veiligheid van onze bemanningen, onze bedrijfsmiddelen, het milieu en de vracht van andere klanten in gevaar brengen.’

PIL, de Singaporese rederij die niet op Europa vaart, introduceerde eerder dit jaar een boete van 30.000 dollar voor verkeerd aangegeven vracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement