De containerschepenfile op de Noordzee is volgens de donderdag gepubliceerde update alleen nog maar aan het groeien. ‘Een eind aan de congestie in de containerscheepvaart is momenteel niet in zicht’, aldus het Duitse instituut. ‘Hoewel lange wachtrijen in het verleden al wel gesignaleerd zijn voor de kust van bijvoorbeeld Shanghai, is dit heel ongebruikelijk voor de Noordzee.’ Het betekent voor Duitsland en de andere EU-landen vertraging voor de import van producten als consumentenelektronica, meubels en textiel uit met name Azië, aldus Kiel Institute.

Ook in China is de congestie ernstig, ziet de denktank: meer dan 4% van de wereldwijde containercapaciteit ligt muurvast voor de kust van Shanghai en Ningbo.

Los Angeles

Voor een ander maritiem zorgenkind, de Amerikaanse westkust, is de situatie volgens Kiel Institute juist sterk verbeterd. De consumentenvraag is in de VS dermate afgezwakt, dat de congestie bij de haven van Los Angeles is ‘opgelost’, aldus de denktank.

De Kiel Trade Indicator meet import- en exportstromen van 75 verschillende landen wereldwijd en van de EU als geheel, berekent ook de gehele wereldhandel, volgt de aankomsten en vertrekken van schepen in vijfhonderd havens en analyseert ook scheepsbewegingen op zee. De bezettingsgraad van containerschepen wordt door de Duitse denktank ingeschat op basis van diepgangmetingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement