Dit blijkt uit een melding van de Amerikaanse beurstoezichthouder, die daarin de namen van de broers Alexander, Ludovic en Michael Saverys met name noemt als ‘beneficial owners’ van het pakket van ruim veertig miljoen aandelen ter waarde van ongeveer een half miljard euro. Ze willen zo een blokkade opwerpen tegen de voorgenomen overname van de Belgische rederij door branchegenoot Frontline, die gecontroleerd wordt door de Noors/Cypriotische scheepvaartmagnaat John Frederiksen.

Het management van Euronav steunt het plan van Frontline en stelt dat dit in het belang van de aandeelhouders van beide bedrijven is. Samenvoeging van de twee zou een rederij met ongeveer 150 schepen met een vervoerscapaciteit van ongeveer dertig miljoen ton ruwe olie opleveren. Die zou daarmee met afstand de grootste onafhankelijke speler in de markt zijn.

Frontline wil Euronav via een aandelentransactie overnemen en heeft een bod van 1,45 aandeel per aandeel Euronav aangekondigd. De Saverysen zeggen daarvan dat ‘CMB zich niet kan uitspreken over de vraag of de ruilverhouding van 1,45 een reële waarde vertegenwoordigt’. Ze voegen daaraan toe dat ze het risico vrezen dat het belang van de huidige aandeelhouders verwatert als Frontline Euronav overneemt.

Eerder wezen ze er, eveneens via CMB, dat ze met hun forse minderheidsbelang de overname kunnen verhinderen omdat een zogenoemde squeeze out daarmee geblokkeerd wordt. Deze ‘uitrookprocedure’ wordt gewoonlijk in gang gezet als de overnemende partij 95% van het overnamedoelwit in handen heeft en de beursnotering van het bedrijf wil beëindigen.

Lees ook: In de tankvaart gaat het om de pegels

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement