Het doel is om in 2027 een eerste lading vloeibare waterstof van Sines naar Rotterdam te verschepen. Shell en Engie overzien het gehele waterstofproject. Vopak en Anthony Veder zullen zich richten op transport, opslag en distributie van de waterstof. In eerste instantie zal worden gemikt op een productie van ongeveer 100 ton waterstof per dag met de mogelijkheid om dat in de toekomst op te schalen.

Het plan past in de gezamenlijke ambities van de overheden van Portugal en Nederland voor de productie en het transport van waterstof. Ook zijn voor het project aanvragen ingediend bij de Europese Commissie om te worden bestempeld als een zogeheten IPCEI, ofwel een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement