Buitenlandse verladers vissen daarbij opnieuw achter het net: het transportbedrijf meldt het nieuws over de kortingen zelf ‘alleen in het Frans omdat het alleen Frans grondgebied betreft’.

Importcontainers

De 500 euro korting voor Franse klanten op de tarieven van importcontainers vanuit Azië die CMA CGM een maand geleden al had aangekondigd en die per 1 augustus zou worden ingevoerd, wordt nu verhoogd naar 750 euro per (veertigvoets) container. De ingangsdatum blijft 1 augustus en de korting geldt voor de periode van een jaar. De korting geldt ook voor transporten naar overzeese Franse gebiedsdelen. Het transportbedrijf gaat ervanuit dat verladers de korting meteen doorgeven aan hun eigen klanten, zodat deze uiteindelijk bij de Franse consument terecht komt.

Verder meldt CMA CGM dat de korting zoals die een maand geleden werd aangekondigd, alleen bestemd was voor veertien grote Franse retailers, maar dat nu is besloten dat álle Franse klanten hem krijgen, dus ook het midden- en kleinbedrijf.

Exportcontainers

CMA CGM heeft behalve de verhoging van de importkorting ook een nieuwe korting voor exportcontainers aangekondigd. Die wordt 100 euro per container en is volgens de transporteur bedoeld om ‘het concurrentievermogen van Franse bedrijven te ondersteunen’. Ook deze korting wordt gegeven aan Franse bedrijven van alle rangen en standen.

CMA CGM stelt dat de vrachttarieven met deze maatregelen tot 25% worden verlaagd en dat de kortingen zijn vastgesteld na overleg met het Franse ministerie van Economie en Financiën. Het transportbedrijf lijkt het gevaar van een Franse superbelasting daarmee te hebben afgewend.

Ceo Rodolphe Saadé van CMA CGM was woensdag persoonlijk naar een hoorzitting van het Franse parlement gekomen om te waarschuwen dat zo’n windfall tax de concurrentiepositie van zijn bedrijf tegenover buitenlandse vervoerders schade zou toebrengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement