Defensie huurt het schip de komende tien jaar van het Zweedse TransProCon, onderdeel van Swedish Orient line. Voorheen charterde defensie incidenteel schepen, maar dat wordt steeds duurder en moeilijker vanwege toenemende schaarste op de markt. Ook partnerlanden kunnen tegen vergoeding gebruik maken van de ‘New Amsterdam’.

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim laat de oorlog in Oekraïne zien wat het belang is van goede logistiek en tijdige bevoorrading. ‘Strategisch transport is echter een knelpunt en daarom ben ik zo blij met deze samenwerking. We hoeven als Defensie niet alles zelf in huis te hebben, als we er maar over kunnen beschikken wanneer het nodig is.’

Zwaar materieel

De ‘New Amsterdam’ is volgens defensie geschikt om zwaar materiaal als Boxers, CV90 gevechtsvoertuigen of Pantserhouwitsers te vervoeren. Het schip kan tegelijk ruim 200 containers en 300 voertuigen van gemiddeld 6 meter lang vervoeren. Ook is er een 40 tons kraan aan boord.

Klaipeda in Litouwen is op dit moment de thuishaven van de Nederlandse militairen van de zogenoemde enhanced Forward Presence (eFP).