In een vrijdag verspreide update zegt de Duitse rederij nu een operationele winst (ebitda) van rond de 20,5 miljard dollar te verwachten. Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal medio mei was dat nog rond de 13,5 miljard dollar.

Hapag baseert de opgeschroefde winstverwachting op de gang van zaken in de eerste helft van het jaar. Daarin boekte de containerlijn op basis van voorlopige cijfers een operationele winst van 10,9 miljard dollar. Het transportvolume was circa zes miljoen teu. Dat was ongeveer even veel als vorig jaar, maar het gemiddelde vrachttarief lag 80% hoger.

Waarschuwingen

De rederij omkleedt de winstverwachting met de nodige waarschuwingen: ‘Gezien de oorlog in Oekraïne, de aanhoudende verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en de effecten van de coronapandemie, is de voorspelling onderhevig aan grote onzekerheid’. Hapag komt op 11 augustus met de definitieve halfjaarcijfers.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Hapag zijn winstverwachting verhoogt. De rederij meldde in mei een nettowinst over het eerste kwartaal van 4,7 miljard dollar en refereerde toen ook al aan de 80% hogere tarieven. De prognose voor de operationele winst werd toen met twee miljard opgetrokken. Al met al verwachten de Duitsers nu dus bijna twee keer zoveel te verdienen dan aan het begin van het jaar.

Topman Rolf Habben Jansen zag toen ‘de eerste tekenen dat de markt over zijn hoogtepunt heen is’, maar verwachtte niettemin ‘een sterk tweede kwartaal’. Die verwachting is dus uitgekomen. Dankzij de weliswaar dalende maar nog steeds torenhoge tarieven in de containervaart hield Hapag in het eerste kwartaal aan elke dollar omzet netto 52 cent winst over.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement