Het bedrijf van de puissant rijke Aponte-familie legt daarvoor naar schatting ruim 3,5 miljard euro op tafel. De huidige grootaandeelhouder, het Zuid-Afrikaanse Remgro, vergroot zijn huidige belang van 44,6% tot 50%. Mediclinic heeft ingestemd met de overname door het Bidco-consortium van MSC en Remgro voor 4,4 miljard euro.

President Diego Aponte van MSC verklaart de opmerkelijke diversificatie van de rederij met de uitspraak dat hij ‘grote bewondering’ heeft voor Mediclinic en dat hij ‘verrukt’ is om een partnerschap aan te gaan met Remgro. Dat is het investeringsvehikel van de Rupert-familie, één van de rijkste families van Zuid-Afrika.

Mediclinic beschikt over 74 ziekenhuizen en tientallen gespecialiseerde klinieken met samen 11.500 bedden. De groep is vooral actief in Zuid-Afrika, Zwitserland en het Midden Oosten. De groep heeft beursnotering in Londen, Johannesburg en Namibië, maar wordt na de overname van die beurzen gehaald.

De keten was vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 3,5 miljard euro en een winst van ruim negentig miljoen. Volgens Aponte is MSC zeer goed gepositioneerd als lange termijn-aandeelhouder en kan ze ‘het management van Mediclinic ondersteunen met inzicht en ervaring in het runnen van een wereldwijd bedrijf’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement