Het vrachtschip, dat onderweg was naar de Nederlandse havenstad Vlissingen en door een aanvaring met een lng-tanker bij Gibraltar deels zonk, lekte zware stookolie. De zogeheten bulkcarrier van 178 meter vervoerde staal en had zo’n 490 ton brandstof aan boord. Eerder werd al ongeveer 250 ton diesel weggepompt, maar de stookolie was lastiger te verwijderen vanwege de stroperigheid van deze brandstof.

De romp van het vaartuig brak na de botsing met de 289 meter lange ADAM LNG, maar het schip viel niet in twee delen uiteen. De OS 35 lekte olie, ondanks pogingen om het lek te dichten. Het wegpompen van de zware olie was de grootste zorg van de reddingsteams. Volgens officiële informatie is slechts een kleine hoeveelheid in zee gestroomd.

Het water in de havenbaai van Gibraltar is nu grotendeels schoon en er wordt overwogen de havenactiviteiten en de visserij volledig te hervatten. Sommige stranden in Gibraltar en in buurland Spanje raakten vorige week vervuild door gelekte brandstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement