Het aantal nieuw bestelde standaard 20ft-containers voor droge lading heeft zich dit jaar sterk hersteld. De consultants van Drewry verwachten dat het aandeel van deze container in het totale aanbod stabiliseert en in de nabije toekomst boven de 25% zal blijven.

De productie van de standaardmaat is dit jaar aanzienlijk toegenomen. Tot en met augustus produceerden in China gevestigde fabrikanten bijna een half miljoen teu. De Chinese producenten zijn goed voor meer dan 96% van de wereldwijde productie. De productie komt eind van het jaar ver boven de 900.000 teu uit, tegenover zo’n 560.000 teu in 2021.

Gebruikt voor opslag

De kopers van de nieuwe boxen zijn hoofdzakelijk zeevervoerders. Ook wordt het type steeds vaker aangeschaft door bedrijven die ze voor opslag inzetten. De nieuwe containers worden ingezet voor zowel vervangings- als uitbreidingsdoeleinden.

Dat er dit jaar zoveel meer 20ft-containers worden besteld houdt ook verband met de eerdere sterke vraag naar 40ft containers waar een wereldwijd tekort van was.

Er zijn verschillende sectoren waar de 20ft-container vanwege het type vracht (vooral zware ladingen) geschikter is voor transport. Het is dus zaak voor de zeevervoerder om over voldoende voorraad te beschikken.

Drewry verwacht dat het aandeel van de 20ft-container in de gehele vloot in ieder geval de komende vijf jaar stabiel blijft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement