Diens Harpex-index, die de prijsvorming op de chartermarkt voor containerschepen volgt, is de afgelopen week met maar liefst 17% gedaald. Ten opzichte van de hoogste stand ooit in april dit jaar staat de wekelijkse index nu, met 3095 punten, 33% lager. Dat is de laagste stand in ruim een jaar tijd.

De index schoot in juli vorig door de grens van 3000 punten en klom door tot 4586 punten in maart van dit jaar. Tot eind juli bleef de index boven de 4400 punten liggen, maar daarna zette een scherpe daling in tot het huidige niveau. De index wordt samengesteld aan de hand van gerapporteerde chartercontracten met een looptijd van zes tot twaalf maanden voor verschillende scheepsgroottes.

Het huidige niveau ligt nog wel boven het gemiddelde van 2942 van de afgelopen twee jaar. In juni 2020, toen de eerste effecten van de coronapandemie merkbaar werden, stond de index nog op een dieptepunt van 412 punten.

De daling van de chartertarieven vertoont gelijkenis met die van de tarieven voor spotvervoer in de containervaart. Vorige week werd duidelijk dat de toonaangevende Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) twee achtereenvolgende weken met bijna 10% was gedaald. Sinds begin dit jaar is deze index ruim gehalveerd van boven de 5.000 punten tot onder de 2.500 punten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement