De lekkage kwam aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijplijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage. Rond Bornholm is nu een veiligheidszone gevormd omdat het gas gevaarlijk kan zijn voor de scheepvaart.

De pijplijn zou eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar een paar dagen voor de Russische inval van Oekraïne besloot Duitsland het goedkeuringsproces stop te zetten. Via Nord Stream 2 kon de hoeveelheid Russisch gas naar Duitsland worden verdubbeld.

De gaspijplijn Nord Stream 1 die ook loopt tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee ligt ook al enige tijd stil. Volgens Moskou heeft dat te maken met technische problemen. Berlijn zegt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege de westerse steun aan Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement