De ‘Vertom Patty’ heeft een dieselelektrische aandrijflijn en is onderdeel van een serie coasters die door de scheepswerf Thecla Bodewes wordt gebouwd. De shortsea-schepen zijn steeds 118,6 meter lang en 14,3 meter breed. Eind 2022 wordt het schip in de vaart genomen. Het schip is gedoopt door Patty Pols, de weduwe van de Ton Pols, oprichter van Vertom.

Vertom heeft als ambitie om de CO2-uitstoot van de vloot in 2030 met 40% te verminderd te hebben. Het rompontwerp van de nieuwe schepen is bedoeld om ook op hoge snelheid brandstofefficiënt te zijn. Ook hebben de schepen meerdere kleine motoren, allemaal geschikt voor zuinig gebruik bij wisselende omstandigheden op het water. In de toekomst kan de aandrijving worden omgebouwd om te varen op methanol, waterstof of brandstofcellen.

Tijdens de doopceremonie werd ook de kiel gelegd van het tweede en derde schip in de serie, de BN359 en BN360. Deze twee schepen gaan respectievelijk ‘Vertom Cyta’ en ‘Vertom Tomma’ heten. De oplevering van volgende exemplaren wordt verwacht tussen eind dit jaar en medio 2025.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement