De Saverysen hebben sinds juli dit jaar voor 44 miljoen dollar nog eens 2,8 miljoen aandelen opgekocht, waarmee hun belang in de Antwerpse rederij is toegenomen tot 21,67%. Zo versterken ze hun positie in de strijd om de toekomst van Euronav, dat wil fuseren met branchegenoot Frontline van Frederiksen tot ‘s werelds grootste exploitant van ruwe-olietankers.

Verzet

CMB verzet zich al sinds de aankondiging van de fusie in april tegen die bundeling. Volgens de groep, die ook grote vloten containerschepen en bulkcarriers bezit, moet Euronav zich op nieuwe energie gaan richten omdat het vervoer van fossiele brandstoffen in de toekomst gaan afnemen. De groep onder leiding van Alexander Saverys dringt aan op een krachtenbundeling met een van de eigen bedrijven, CMB Tech, dat zich richt op nieuwe energie waaronder waterstof en ammoniak.

CMB probeerde in mei drie zetels in de raad van bestuur van Euronav te krijgen, waarmee ze de fusie had kunnen blokkeren, maar dat voorstel werd op een aandeelhoudersvergadering in grote meerderheid weggestemd. De groep is van mening dat Frontline zonder haar medewerking geen succesvol bindend bod op de aandelen van Euronav kan uitbrengen en dat daarmee de fusie de facto onmogelijk is.

Doorzetten

Frederiksen, die in juni bijna 19% van de Euronav-aandelen controleerde, wil de deal echter gewoon doorzetten. Frontline sloot vier maanden geleden een gedetailleerde overeenkomst met Euronav over de fusie. Daarbij krijgen de aandeelhouders van de Belgische rederij 1,45 aandeel Frontline voor hun huidige stukken, waarmee ze een belang van zo’n 55% in de nieuwe combinatie zouden krijgen. Die zou overigens verder gaan onder de naam Frontline.

Verder werd afgesproken dat het hoofdkantoor op Cyprus komt en dat de rederij aan de beurzen van Brussel, Oslo en New York wordt genoteerd. Volgens het akkoord zal Frontline nieuwe stijl geleid worden door de huidige Euronav-Ceo, de Belg Hugo de Stoop. Frontline-chef Lars Barstad krijgt dan een zetel in de raad van bestuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement