De Zwitserse website Swissinfo en de maritieme website TradeWinds stellen dat de rijkdom van de familie Aponte inmiddels wordt geschat op 100 miljard dollar. Bepaald makkelijk blijkt het precies inschatten van de inhoud van het spaarvarken van de Apontes niet te zijn, want andere Zwitserse websites hebben het over het aanzienlijk lagere bedrag van 42,6 miljard dollar.

Zelfs dat bedrag is evenwel aanzienlijk hoger dan de 19 miljard dollar die afgelopen mei door het Amerikaanse persbureau Bloomberg werd toegedicht aan Gianluigi Aponte persoonlijk, de inmiddels 82-jarige MSC-voorzitter. Met die 19 miljard, waarmee Aponte volgens Bloomberg zijn persoonlijke vermogen in twee jaar tijd verdubbelde, stormde de scheepvaartmagnaat de top 100 van rijkste mensen ter wereld binnen en belandde hij op plek 77 van de Bloomberg Billionaires Index.

Lage inschatting

Naar aanleiding van de Bloomberg-informatie meldde destijds een andere bron, het internationale journalistieke collectief Project Brazen, dat het vermogen van Aponte te laag was ingeschat en eerder rond de 25 miljard dollar lag. Recenter kwamen er dan weer signalen dat de scheepvaartman door de verslechterende markt juist weer een miljardje of vier had moeten inleveren.

Hoe men in Zwitserland nu voor de hele familie een bedrag van 42,6 of zelfs 100 miljard dollar heeft berekend, is niet duidelijk. Met 100 miljard zouden de Apontes doordringen tot de Forbes top-10 van allerrijkste wereldburgers, de lijst die wordt aangevoerd door Elon Musk (219 miljard dollar), Jeff Bezos (177 miljard), Bernard Arnault & familie (158 miljard) en Bill Gates (129 miljard). Wie 100 miljard op tafel weet te leggen, kan de negende plek op de lijst overnemen van Steve Ballmer (91 miljard), een voormalige rechterhand van Bill Gates bij Microsoft.

De Zwitserse zondagskranten toonden hoe dan ook hun verbazing over de enorme geldberg die Aponte en MSC met scheepvaartactiviteiten hebben weten te vergaren en stelden ook kritisch vast dat de rederij evenveel CO2 uitstoot als het complete land Zwitserland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement