Het Amerikaanse persbureau zoomt met name in op de situatie in Spanje, waar meer dan 35 schepen op zee ‘ronddobberen’ in afwachting van een plekje op een van de schaarse lng-terminals in het land.

Voor de kust van andere Europese landen moet het aantal wachtende lng-schepen ook in de tientallen lopen, aldus Reuters, dat zich door marktkenners heeft laten vertellen dat schepen waarschijnlijk op zoek gaan naar havens buiten Europa om hun lading te lossen wanneer de achterstanden nu niet snel ingelopen gaan worden.

Europa heeft de afgelopen maanden veel geld gestoken in het vullen van de gasvoorraden. Dat gebeurde door lng te kopen op de vrije markt, wat de prijzen sterk opdreef. Europa is daardoor nu een gewilde regio geworden voor lng-verkopers om hun tankers naartoe te sturen. Omdat de voorraden echter vol zitten kunnen die schepen hun lading niet kwijt, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Meer dan 35 schepen liggen voor de Spaanse Middellandse Zeekust te wachten. Het risico is dat die schepen besluiten naar een andere regio zoals Azië door te varen.