De verkoop van Tango, aan de Italiaanse energiegroep Eni, vond eind augustus plaats. Eni gaat het platform inzetten in Congo. De nettowinst over de voorbije negen maanden bedroeg 317,4 miljoen dollar, tegenover slechts 21,9 miljoen dollar over dezelfde periode in 2021. Maar de omzet lag wel beduidend lager. De verkoop van Tango, voor 646,4 miljoen, maakte dan ook het verschil.

Supertankers

De inkomsten uit scheepvaartactiviteiten werden vooral gedragen door de inzet van nieuwe supertankers in de Exmar-vloot. De werkloosheid van de lng-tanker Excalibur vormde hier een negatieve factor. Exmar ziet 2023 positief tegemoet voorsupertankers, doordat het een toename verwacht van de productie en export van lpg, voornamelijk uit de Verenigde Staten.

Ook voor midsize tankers is de rederij eerder optimistisch gestemd, ondanks de onzekerheid over ammoniak door de oorlog in Oekraïne en nieuwbouworders voor ongeveer 30% van de huidige wereldwijde vloot.

De vooruitzichten voor schepen met druktanks zijn minder gunstig. Door de onderbreking in de raffinaderijproductie en de dalende vraag in Oost-Azië kwamen de scheepvaarttarieven onder druk te staan. In Europa veroorzaakten de sancties op Russisch lpg een toename van het aantal tonmijlen en steun aan de markt.

Exmar blijft bovendien via zijn engineeringdochters erg actief in project management en het verlenen van engineeringdiensten voor de ontwikkeling en bouw van diepwater offshore installaties, vooral in de Golf van Mexico.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement