Gogic werd zondagnacht gearresteerd toen hij op de luchthaven van Miami aan boord van een internationale vlucht wilde stappen. De ex-bokser is inmiddels voorgeleid en als het tot een veroordeling komt, hangt hem volgens justitie minimaal tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd en maximaal een levenslange detentie.

Netwerk van havenarbeiders

De Montenegrijn wordt ervan beschuldigd in de periode mei 2018-juli 2019 vanuit Colombia enorme hoeveelheden cocaïne te hebben gesmokkeld naar Europese havens door gebruik te maken van zeecontainers, waarbij misbruik werd gemaakt van afvaarten van commerciële containerschepen en waarbij ‘een netwerk van havenarbeiders’ én bemanningsleden mee in het complot zaten.

In Colombia werden de drugs volgens justitie vanaf de kust met speedboten naar het containerschip gevaren, waar bemanningsleden de cocaïne met kranen en/of netten aan boord tilden om de drugs vervolgens in containers te verstoppen. In havens in Europa kregen havenwerkers die in het complot zaten ingeseind in welke containers ze de drugs konden vinden. Ook de verdere distributie van de drugs door heel Europa werd volgens de Amerikaanse justitie geregeld door de organisatie van Gogic.

In sommige gevallen wisten autoriteiten drugstransporten te onderscheppen, en de Amerikaanse justitie noemt daarbij met name onderscheppingen in Panama, Peru én Nederland.

‘MSC Gayane’

Drie in de VS onderschepte partijen drugs waarmee Gogic nu door justitie in verband wordt gebracht, werden allemaal aangetroffen op containerschepen van MSC: 1436 kilo cocaïne op de ‘MSC Carlotta’ in de haven van New York en New Jersey in februari 2019, 537 kilo cocaïne op de ‘MSC Desiree’ in de haven van Philadelphia in maart 2019 en 17956 kilo cocaïne op de ‘MSC Gayane’, eveneens in Philadelphia, in juni 2019. Die laatste partij, met een straatwaarde van meer dan een miljard dollar, was volgens justitie een van de grootste cocaïne-vondsten uit de Amerikaanse geschiedenis.

Frank A. Tarentino, special-agent-in-charge, stelt dat die onderschepping ter waarde van een miljard dollar destijds ‘een zware klap voor Gogic’ criminele netwerk’ was, maar dat zijn arrestatie nu een nog zwaardere slag is. Collega-agent Ivan J. Arvelo noemt de aanhouding ‘een boodschap aan drugssmokkelaars wereldwijd dat ze niet zomaar straffeloos de internationale maritieme handel kunnen kapen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement