Daarmee komt het totaal aantal nieuwe lng-schepen waarmee de consortiumpartners lng uit Qatar gaan varen op twaalf, want in augustus waren al zeven langetermijncharterovereenkomsten van QatarEnergy toebedeeld aan het consortium.

De tankers van 174.000 cbm (kubieke meter) worden gebouwd door Hudong-Zhonghua Shipbuilding uit China en moeten worden opgeleverd in 2025, waarna de vaartuigen lng uit Qatar naar landen over de hele wereld gaan distribueren.

De schepen worden volgens de rederijen voorzien van een Intelligent Control by Exhaust Recycling (iCER) System waarmee de uitstoot van broeikasgassen wordt gereduceerd.

Qatar wordt met zijn gasvoorraden door de westerse wereld nu gezien als belangrijk toevluchtsoord om de afhankelijkheid van gas uit Rusland af te kunnen bouwen. Het is ook een voorname reden waarom politici uit Nederland en andere westerse landen de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar straks niet willen boycotten, ondanks de berichten over de bij de stadionbouw verongelukte bouwvakkers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement