Dat is bekendgemaakt door Operation Eunavfor Med Irini, de speciale zeemacht die in de Middellandse Zee toeziet op de naleving van het embargo.

Een van de militaire schepen die bij de operatie betrokken zijn, had er lucht van gekregen dat de ‘Meerdijk’ op weg was naar Libië. Een door Operation Irini verspreide foto maakt duidelijk dat de militaire voertuigen moeilijk over het hoofd waren te zien: een groep wagens stond gezamenlijk open en bloot opgesteld op de voorzijde van het schip. Omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, moesten de Nederlandse autoriteiten eerst toestemming geven aan Operation Irini om het schip te betreden voor inspectie, maar die toestemming kwam volgens de operatie onmiddellijk nadat erom verzocht was.

Inspectie

Bij de inspectie aan boord bleek dat in het ruim nog meer militaire voertuigen stonden, in totaal bestond het illegale transport zodoende uit tientallen wagens. De ‘Meerdijk’ werd naar de haven van Marseille gedirigeerd, waar de militaire voertuigen van boord zijn gereden en zijn opgeslagen. Het Nederlandse vrachtschip mocht daarna uitvaren om weer gewoon aan het werk te gaan.

Vertom en shipmanager Shipping Company Groningen hebben tegenover RTL Nieuws verklaard dat ze vergunningen hadden voor het desbetreffende transport en dat ze geen boete hebben gekregen. De voertuigen kwamen niet uit Nederland, maar waren geladen in een haven in het Midden-Oosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement