In de scheepvaart wordt de laatste jaren geïnvesteerd in schepen die op lng kunnen varen vanuit de gedachte dat dit een klimaatvriendelijk alternatief is voor het varen op klassieke stookolie. Milieuorganisatie Transport & Environment waarschuwde afgelopen voorjaar nog dat varen op lng vanwege de methaanuitstoot helemaal niet milieuvriendelijk is en stelde dat de groene kleur waarin menig lng-schip geschilderd wordt meteen het enige groene aspect is van deze vaartuigen. De organisatie beschuldigde rederijen die lng propageren van ‘greenwashing’.

De VN stelt dat de methaanuitstoot door allerhande menselijke activiteiten, niet alleen die van de scheepvaart, voor 25% de menselijke invloed op de klimaatverandering bepaalt. John Kerry, de klimaatman van de Amerikaanse regering, noemt het terugdringen van de methaanuitstoot de snelste manier om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

MARS verzamelt ‘state of the art’ data van verschillende satellieten om methaanuitstoters op te sporen en waarschuwt daarna meteen relevante partijen op aarde, zodat er gericht kan worden ingegrepen. Eerst richt het systeem de zoeklichten op de grootste methaanzondaars uit de energiesector, maar daarna worden in het ‘zich snel uitbreidende systeem van methaandetectiesatellieten ook de kleinere emissiebronnen en frequentere detectie toegevoegd’, aldus de VN.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement