De bouw van onderzoeksschip ‘Anna Weber-van Bosse’, volgens NMT ‘het neusje van de zalm onder de wetenschappelijke onderzoeksschepen’ en het ‘nieuwe vlaggenschip’ van het Nederlandse onderzoeksinstituut, wordt gegund aan de scheepswerf Astilleros Armon in de Spaanse stad Vigo, zo is duidelijk geworden nu de complete toewijzingsprocedure is afgerond. De kans om de ‘Anna Weber-van Bosse’ tot een visitekaartje te maken van de Nederlandse maritieme maakindustrie is daarmee verkeken, aldus NMT, dat stelt dat de beslissing in strijd is met eerder gedane toezeggingen door de Nederlandse overheid om de eigen scheepsbouw een steuntje in de rug te geven.

De scheepsbouw had de grote opdracht goed kunnen gebruiken omdat de sector in een lastig parket zit, aldus de belangenbehartiger. ‘De gevolgen van de coronapandemie zijn nauwelijks te boven gekomen. De prijzen voor grondstoffen en energie gaan door het dak. Bedrijven raken orders kwijt aan Chinese werven, die zwaar gesubsidieerd worden door de overheid. Daar bovenop zien we dat bedrijven extra getroffen worden door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.’

De opdracht voor de bouw van het onderzoeksschip werd in juli 2020 Europees aanbesteed. Het NIOZ deelde onlangs mee dat de Spaanse werf de klus mag klaren omdat die ‘de beste aanbieding’ deed. Het vaartuig moet in 2025 worden opgeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement