In het gemiddelde spottarief dat rederijen wereldwijd in rekening kunnen brengen, zit nog minder beweging. Dat tarief daalde volgens de Drewry Container Index vorige week te weinig om in een percentage uit te drukken: van 2127 naar 2120 dollar per veertigvoets container.

Op één vaarroute, Shanghai-Rotterdam, was volgens Drewry afgelopen week voor het eerst sinds het begin van het jaar zelfs weer een stijging van de spottarieven te zien: van gemiddeld 1674 naar 1706 dollar per veertigvoeter, een toename van 2%. Op alle andere grote vaargebieden in de wereld gingen de tarieven afgelopen week heel licht achteruit.

Stilte voor de storm

Xeneta spreekt van een ogenschijnlijk positieve ontwikkeling voor de containerrederijen, want ondanks de vrije val waarin de spottarieven zich lange tijd hebben bevonden, stabiliseren de langetermijn contracttarieven zich momenteel dus, waarmee verladers vergeleken met een jaar geleden toch nog altijd 70% duurder uit zijn als ze een container willen laten vervoeren.

Xeneta waarschuwt evenwel dat de huidige stabilisering ‘stilte voor de storm’ is en dat de containerrederijen zich erop in moeten stellen dat er voor hen ‘verslechtering in aantocht is in 2023’. Er is door de scherpe dalingen van de spottarieven van dit jaar volgens het Noorse databureau wel degelijk een ‘kopersmarkt’ ontstaan waarin de verladers aan de onderhandelingstafel weer de boventoon kunnen voeren.

Nieuwe contracten

Als in de loop van 2023 meer en meer contracten vernieuwd gaan worden, zal de barometer van de langetermijntarieven aanzienlijk gaan zakken en zullen met name op de Azië-Europa-route de contracttarieven veel dichter bij de sterk gedaalde spottarieven gaan liggen, verwacht Xeneta.

Precies 0% van de verladers is volgens Xeneta van plan om akkoord te gaan met dezelfde contracten als een jaar geleden. Ruim de helft van de verladers wil weer zoals gebruikelijk een jaarcontract afsluiten, een derde gaat voor een contract van drie of zes maanden. Een minderheid van 14% richt zich helemaal op de spotmarkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement