Het totale goederenvolume van de Chinese havens, dus inclusief bulk- en andersoortige goederen, kende in de periode van elf maanden een procentueel bescheidener toename van 0,7%, naar ruim 14 miljard ton. Die toename was louter te danken aan het binnenlandse vervoer: de binnenlandse handel in China groeide met ruim 2%, terwijl de buitenlandse juist met 2% slonk.

Vanaf 8 januari wordt de maritieme handel met China makkelijker, want die dag worden verschillende coronaregels afgeschaft. Zo kunnen buitenlandse reizigers, inclusief bemanningsleden van schepen, vanaf die dag China weer binnen zonder dat ze in quarantaine hoeven.

Ook een ‘closed loop’-systeem waarbij havenarbeiders, scheepsbemanningen en andere groepen mensen in de havens in verschillende shifts strikt van elkaar gescheiden werden gehouden, wordt afgeschaft. De versoepelingen volgen op het overboord zetten van het ‘zero-Covid’-beleid door de Chinese autoriteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement