Het besluit van de Noorse rederij betekent een overwinning voor de Belgische gebroeders Alexander, Ludovic en Michael Saverys, de oorspronkelijke oprichters van Euronav en nog steeds invloedrijke aandeelhouders van de rederij: zij hadden zich sinds de bekendmaking van de fusieplannen fel tegen de Noors-Belgische samensmelting verzet. De familie Saverys, zelf aan de touwtjes trekkend bij de Belgische scheepvaartgroep CMB, wil dat Euronav een zelfstandige koers blijft varen waarbij nieuwe, duurzame energie een belangrijke rol krijgt, terwijl de Noren er juist eer in stelden om met de voorgenomen fusie ’s werelds grootste rederij voor het vervoer van ruwe olie te creëren.

Spijt

Tezamen hadden Frontline en Euronav bijna honderdvijftig tankers het water op kunnen sturen met een transportcapaciteit van ongeveer dertig miljoen ton. Dat dit nu niet doorgaat, vervult Barstad van gevoelens van spijt, blijkt uit zijn verklaring: ‘we zouden verreweg het grootste publiek genoteerde tankerbedrijf hebben gecreëerd’.

Monter laat de Frontline-ceo erop volgen dat ‘aan de andere kant beide bedrijven ook los van elkaar heel grote vloten van ruwe olie- en producttankers hebben en al schaalvoordelen genieten, zoals bewezen wordt door recente financiële reportages van ons beide’.

Euronav bevestigt dat het van Frontline een brief heeft ontvangen waarin het ‘eenzijdige besluit’ van de Noren wordt medegedeeld. De Belgische rederij meldt dat ze de brief bestudeert en zich daarbij ‘alle rechten en acties voorbehoudt’.

In het zand

Terwijl Frontline de afgelopen maanden hoopte de fusie helemaal rond te gaan maken, gesteund door Euronav-ceo Hugo De Stoop, die de op Cyprus te vestigen fusierederij zou gaan leiden, wisten de gebroeders Saverys de hakken steeds dieper in het zand te zetten. Hun verzet bereikte medio december zijn apotheose, toen ze hun belang in Euronav wisten te verhogen tot 25%, wat de broers voldoende stemrecht gaf om op een aandeelhoudersvergadering de fusie te blokkeren. In een open brief aan het Euronav-bestuur beloofde Alexander Saverys vervolgens ‘totale chaos’ als dat bestuur de fusie door zou willen zetten. John Fredriksen verraste ondertussen alle betrokkenen door twee miljoen aandelen Euronav te verkopen en zijn belang in de Belgische rederij zo te reduceren tot 17,8%.

Frontline benadrukt in zijn statement over het torpederen van de fusie nu, dat het ‘met zijn efficiënte operaties waarde zal blijven verzilveren’ en het ‘gefocust blijft op het maximaliseren van het dividend per aandeel’.

Gunstig

Euronav stelt op haar beurt dat de tankermarkt in de laatste twee kwartalen van 2022 een stijgende lijn te pakken heeft gekregen en dat de nabije toekomst er voor de bedrijfstak eveneens gunstig uitziet, waarbij de Belgische rederij zichzelf als ‘goed gepositioneerd’ ziet, ‘ongeacht of de fusie doorgaat’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement