CMB bezit meer dan 10% van de aandelen in Euronav. Dat is de wettelijke vereisten om een aandeelhoudersvergadering te kunnen samenroepen. Euronav is nu verplicht om binnen de drie weken de aandeelhouders uit te nodigen voor die vergadering. Die mag niet eerder dan dertig dagen na het verzenden van de uitnodiging plaatsvinden.

Ontslag

CMB dringt met name aan op het ontslag van Anne-Hélène Monsellato, Grace Reksten Saugen, Steven Smith, Anita Odedra en Carl Trowell uit het bestuur van Euronav. Als vervangers stelt ze Marc Saverys, Patrick De Brabandere, Julie De Nul, Catrien Scheers en Patrick Molis voor. Naast Saverys zelf is De Brabandere een vaste waarde bij CMB. De drie andere kandidaten zijn ‘onafhankelijken’, maar geen onbekenden.

Julie De Nul staat sinds 2020 aan het hoofd van Jan De Nul, een van de twee grootste waterbouwkundige bedrijven in België en ook één van de grootste bouwbedrijven in het algemeen. Ze maakt ook deel uit van het bestuur van aannemerskoepel Embuild Vlaanderen en van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka. Catrien Scheers is eigenaar van logistieke dienstverlener Fast Lines Belgium, een familiebedrijf dat ze sinds 2003 leidt. In 2021 werd ze uitgeroepen tot ‘Maritime Figure of the Year.’ Patrick Molis werkte in een verder verleden voor Euronav en ging daarna aan de slag bij Franse scheepvaartbedrijven. Vandaag leidt hij de Compagnie Nationale de Navigation.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement