De Pakistaanse minister van maritieme zaken, Faisal Subzwari, maakte het besluit volgens media in het land bekend tijdens een persconferentie na spoedoverleg met onder meer vertegenwoordigers van internationale containerrederijen. Door de kwijtschelding hebben de eigenaren van de containers geen schulden meer te vereffenen en mogen de containers meteen verscheept worden.

Crisis

De zeecontainers waren in de Pakistaanse havens vast komen te staan nadat banken in het land hadden besloten om tijdelijk geen Letters of Credit te openen, documenten die in het internationaal handelsverkeer garanderen dat verladers hun rekening betaald krijgen. Pakistan heeft te kampen met een economische en financiële crisis waarbij op allerlei manieren wordt geprobeerd om kosten te besparen en de inflatie te beteugelen. Zo viel maandag nog in alle grote steden van Pakistan, waaronder het ruim twintig miljoen inwoners tellende Karachi, de stroom uit doordat ’s nachts als besparingsmaatregel alle systemen voor energieopwekking waren uitgeschakeld. In dit geval moest de minister van energie het volk geruststellen: hij beloofde dat alles snel weer zou worden opgestart en dat het geen grote crisis betrof.

Ook de opstoppingen in de havens hadden in Pakistan al tot veel ongerustheid geleid. Niet alleen dreigde de dagelijks oplopende demurrage & detention-rekening de inflatie alleen maar te verergeren, ook groeide de vrees dat de grote containerrederijen vanwege de voortdurende problemen Pakistan structureel uit hun vaarschema’s zouden gaan schrappen. De rederijen hebben in het topoverleg nu beloofd dat daarvan geen sprake is.

De financiële problemen in Pakistan leiden verder onder meer tot zorgen over de olie-importen, die dreigen op te drogen door een gebrek aan dollars. Media in het land waarschuwden al dat mogelijk al komende maand dieseltekorten kunnen ontstaan, maar de Oil & Gas Regulatory Authority in Pakistan ontkende dinsdag dat de situatie zo ernstig kan worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement