De twee topmannen stellen dat het besluit is genomen na een ‘grondig evaluatieproces’ en dat ‘er veel is veranderd sinds de twee bedrijven in 2015 hun tienjarige overeenkomst sloten’. ‘Het stopzetten van de 2M-alliantie plaveit de weg voor beide bedrijven om de uitvoering van hun individuele strategieën voort te zetten’, aldus de beide ceo’s.

Maersk noemt daarbij haar eigen streven om zich te ontwikkelen tot brede logistieke speler. Clerc en Toft stellen dat ze zich nog wel ‘verheugen op een verdere sterke samenwerking gedurende de rest van de contractperiode’.

Uitfasering

De beslissing heeft volgens de twee grootste containerrederijen ter wereld geen directe invloed op de dienstverlening. Maersk en MSC zullen afzonderlijk in contact treden met klanten over de uitfasering van de alliantie. In een bericht aan de klanten beloven ze alles in het werk te stellen om verstoringen daarbij te ‘minimaliseren’.

Toen de twee rederijen in 2015 hun samenwerking beklonken, werd al afgesproken dat dit voor minimaal tien jaar zou zijn en dat beëindiging van de alliantie twee jaar van tevoren moest worden aangekondigd.

Maersk en MSC begonnen de alliantie destijds naar eigen zeggen met het doel om ‘concurrerende en kostenefficiënte diensten’ te kunnen leveren op de grote routes Azië-Europa, Azië-Amerika en Europa-Amerika. Verladers hebben altijd kritiek gehad op het bestaan van de allianties tussen grote rederijen in de containerlijnvaart en lobbyden bij de Europese Unie om de samenwerkingsverbanden te verbieden. De ‘block exemption’ van de EU die containerrederijen toestaat om in allianties samen te werken, geldt nog tot eind april 2024. Of die vrijstelling daarna weer verlengd wordt, is nog onduidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement