In december hadden de rederijen hun contracttarieven nog bijna stabiel weten te houden, met gemiddeld een daling van welgeteld 0,1%, al is januari wel alweer de vijfde maand op rij waarin de containerrederijen in de contractonderhandelingen met hun klanten in meer of mindere mate genoegen hebben moeten nemen met lagere tarieven. Xeneta verwacht voor de reders voorlopig geen beterschap en denkt dat ze zich schrap moeten zetten voor een ‘stormachtig 2023’.

Langetermijn-tarieven

De langetermijn-contracttarieven volgen nu het voorbeeld van de spotprijzen in de containerlijnvaart, die al maanden eerder in een vrije val belandden en ook nog altijd onder druk staan. Zo daalde het gemiddelde tarief op de route Shanghai-Rotterdam volgens de World Container Index van de Britse consultant Drewry vorige week met 4% in vergelijking met de week ervoor, om uit te komen op 1.741 dollar per veertigvoeter.

In januari vorig jaar konden rederijen voor zo’n zelfde veertigvoets container nog 13.658 dollar in rekening brengen. Een beeld dat wordt bevestigd door de Shanghai Containerized Freight Index, die op de route Shanghai-Europa afgelopen week een gemiddeld tarief van 1.020 dollar per twintigvoets container berekende, waar vorig jaar nog 7.777 voor zo’n zelfde container kon worden gevraagd.

De containerrederijen zijn er tijdens die ineenstorting van de spotprijzen vorig jaar nog in geslaagd om hun langetermijn-contracten te beschermen, ‘tot nu’, aldus Xeneta-ceo Patrik Berglund. ‘Met het aanbreken van 2023 is de geldigheid verstreken van veel van de contracten die een jaar geleden werden afgesloten. De verladers zijn zich er terdege van bewust dat de marktdynamiek in hun voordeel is gekeerd en hebben gereageerd door bij de rederijen enorme tariefkortingen af te dwingen.’

Vrije val

Aangezien de contracttarieven maanden achterop lopen bij de vrije val van de spottarieven, een daling die vorig jaar het hele jaar doorging, moet het ergste voor de rederijen volgens Berglund nog komen. Vorig jaar mei zag Xeneta ‘in een superhete markt’ nog de hoogste tóename van de contracttarieven ooit, met 30%, terwijl de spottarieven toen al lang de daling hadden ingezet. Na die hoge piek voor de contractprijzen van toen, kan het dal volgens de Noorse rekenmeesters dit jaar des te dieper worden. Berglund ziet voor de containerrederijen nu ‘een reëel gevaar voor gruwelijke tijden aan de horizon’.

De Xeneta-ceo relativeert zijn eigen woorden door erop te wijzen dat de tarieven in de containerlijnvaart tijdens de coronapandemie wel héél hard waren gestegen. De contracttarieven zijn nu nog altijd 216,4% hoger dan ze waren in januari 2020, vlak voor het uitbreken van de pandemie. ‘Dus tijd voor paniek is het nog niet, maar dat kan in de komende maanden gaan veranderen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement