Door de VN worden 55 miljoen dollar overgemaakt aan Euronav, dat toegezegd heeft om een ‘geschikte’ VLCC (Very Large Crude Carrier) te leveren, die eerst naar een droogdok wordt gebracht om aanpassingen te ondergaan voordat het schip afreist naar Jemen om daar olie uit de ‘FSO Safer’ te halen en op te slaan.

De bijna een halve eeuw oude opslagtanker ‘FSO Safer’, een van de grootste schepen die ooit gebouwd is, ligt al sinds het uitbreken van de oorlog in Jemen (2015) met ruim een miljoen vaten ruwe olie voor anker voor de kust van de havenstad Hodeidah, is al die tijd niet meer onderhouden en kan volgens de VN elk moment uit elkaar vallen of exploderen, wat een olieramp zou veroorzaken met miljarden dollars aan schade tot gevolg. De VN hielden vorig jaar in Den Haag een donorconferentie om geld op te halen voor het oplossen van het drama en sprak toen van een ‘wegrottend’ schip en een ‘tikkende tijdbom’.

Euronav meldt ‘heel opgewonden’ te zijn dat het voor de klus bij Jemen is gevraagd en stelt alles in het werk te stellen om een milieuramp te helpen af te wenden. Het betreft een ‘delicate en gevoelige operatie’ waarvoor behalve de olietanker ook veel expertise nodig is, aldus Euronav-ceo Hugo De Stoop. Het is de bedoeling dat de VLCC van de Belgische rederij de rol van opslagtanker bij Jemen overneemt van de ‘FSO Safer’, en personeel van Euronav zal minstens negen maanden betrokken zijn bij de operatie om de olie over te hevelen en de Euronav-VLCC te runnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement