Daarmee wordt de Amerikaanse onderneming veruit de grootste speler in het bevoorraden van offshore-platformen op de Noordzee. De gecombineerde vloot van zestig schepen is dan goed voor bijna een derde van de totale vloot. De Solstad-vloot heeft een orderportefeuille van 620 miljoen dollar.

Tidewater zegt in de aankondiging te verwachten dat aflopende chartercontracten tegen hogere tarieven vernieuwd kunnen worden. Ceo Quintin Kneen verwacht dat de offshoremarkt verder aantrekt, onder meer onder invloed van de Europese ban op Russische olie. Hij denkt dat de activiteiten op de Noordzee de komende jaren ‘verrassend groot’ zullen zijn.

199 schepen

De overname, die naar verwachting voor het midden van het jaar wordt afgewikkeld, versterkt verder Tidewaters positie wereldwijd. Diens totale psv-vloot komt uit op 199 schepen. De nummers twee en drie, het eveneens Amerikaanse Edison Chouest en het Franse Bourbon, volgen op ruime afstand met respectievelijk 139 en 128 schepen.

Tidewater sloeg vorig jaar ook al een grote slag met de overname van het in Hongkong gevestigde Swire Pacific Offshore, dat vijftig schepen in de vaart had. Daarmee werden de Amerikanen de grootste speler in zowel de offshore olie- en gaswinning voor de kust van West-Afrika als die in de regio Zuidoost-Azië/Midden-Oosten.

Solstad Offshore verkoopt zijn psv-vloot in het kader van een herstructureringsprogramma, dat gericht is op schuldverlichting en vlootvernieuwing. De totale schuld daalt door de verkoop met 375 miljoen dollar. Solstad houdt nog ruim veertig schepen over, waarvan het grootste deel zware anchor handling tug supply-schepen en duikmoederschepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement