De nieuwe cijfers zijn voor Maersk een hard gelag na de recordwinst van 30,9 miljard dollar over 2023, waarmee het bedrijf afgelopen februari nog de vlag kon uithangen. Onverwacht komt de terugval echter niet: bij de bekendmaking van dat recordresultaat voorspelde Maersk al dat de winst dit jaar fors zou gaan dalen, tot een jaar-ebit van 2 à 5 miljard dollar. Die jaarprognose handhaaft het bedrijf nu bij de bekendmaking van de eerste kwartaalcijfers. Maersk blijft daarbij monter spreken van een ‘normalisering’ van de markt.

Inzakken volumes

Het leeuwendeel van Maersk’s winst blijft komen uit het zeetransport: 1,9 miljard dollar (Q1 2022: 7,1 miljard), de rest uit terminals, maritieme dienstverlening en logistieke activiteiten. De omzet uit de zeevervoeractiviteiten van Maersk daalde in het eerste kwartaal van 9,9 miljard naar 5,7 miljard dollar, voornamelijk door het inzakken van de volumes (-9,4%) en de containertarieven (-37%). De Deense transportgroep stelt dat het wel succesvol geweest is met kostenbeperkende maatregelen en dat de onderhandelingen over de hernieuwing van de vervoerscontracten ‘verloopt in lijn met de verwachtingen’.

Het zeevervoer had volgens Maersk in het eerste kwartaal te maken met verladers die in Europa ‘en vooral in Noord-Amerika’ voorraden bleven afbouwen, maar het Deense concern verwacht dat de transportvolumes zich in de tweede helft van het jaar geleidelijk wel gaan herstellen, al is het volgens het concern nog moeilijk om de precieze timing van die marktverbetering te voorspellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement