‘CMA CGM wil 24.000 teu-reuzen op methanol’

Uit China en Zuid-Korea

CMA CGM wil een nieuwe serie dual-fuel containerschepen van 24.000 teu laten bouwen die geschikt zijn om te varen op methanol. Dat zegt de Londense maritieme website TradeWinds te hebben vernomen van bronnen uit de scheepsbouwwereld.

LNG-schip van CMA CGM
Foto: FrankHH / Shutterstock.com

De Franse containerrederij heeft volgens de bronnen van TradeWinds scheepswerven in China en Zuid-Korea gepolst voor de bouw van tussen de vijf en tien megacontainerschepen.

Als CMA CGM straks inderdaad 24.000 teu-schepen op methanol bestelt, zou dat voor het eerst zijn. Tot nu toe koos de Franse rederij voor lng als ‘duurzame’ keuze bij de bouw van nieuwe containerschepen van deze grootste afmetingen. Bij kleinere schepen van 15.000 teu had CMA CGM al wel eerder voor methanol gekozen.

Ook verschillende andere containerrederijen hebben al containerschepen van 15.000 à 17.000 teu besteld die op methanol kunnen varen. Op een Zuid-Koreaanse scheepswerf werd het eerste methanolschip van Maersk afgelopen maand al te water gelaten, al was dat een aanzienlijk kleiner exemplaar: een feederschip met een capaciteit van 2.100 teu, dat vanaf de zomer zal worden ingezet tussen Noord-Europa en de Baltische Zee. Maersk heeft ook al wel achttien containerschepen met een capaciteit tot 17.000 teu besteld. De eerste exemplaren daarvan komen volgend jaar in de vaart.

De Chinese rederij Cosco bestelde vorig jaar al 24.000 containerschepen die op methanol kunnen varen, in haar geval twaalf stuks. Die komen naar verwachting in de vaart in de periode 2026-2028.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘CMA CGM wil 24.000 teu-reuzen op methanol’ | NT

‘CMA CGM wil 24.000 teu-reuzen op methanol’

Uit China en Zuid-Korea

CMA CGM wil een nieuwe serie dual-fuel containerschepen van 24.000 teu laten bouwen die geschikt zijn om te varen op methanol. Dat zegt de Londense maritieme website TradeWinds te hebben vernomen van bronnen uit de scheepsbouwwereld.

LNG-schip van CMA CGM
Foto: FrankHH / Shutterstock.com

De Franse containerrederij heeft volgens de bronnen van TradeWinds scheepswerven in China en Zuid-Korea gepolst voor de bouw van tussen de vijf en tien megacontainerschepen.

Als CMA CGM straks inderdaad 24.000 teu-schepen op methanol bestelt, zou dat voor het eerst zijn. Tot nu toe koos de Franse rederij voor lng als ‘duurzame’ keuze bij de bouw van nieuwe containerschepen van deze grootste afmetingen. Bij kleinere schepen van 15.000 teu had CMA CGM al wel eerder voor methanol gekozen.

Ook verschillende andere containerrederijen hebben al containerschepen van 15.000 à 17.000 teu besteld die op methanol kunnen varen. Op een Zuid-Koreaanse scheepswerf werd het eerste methanolschip van Maersk afgelopen maand al te water gelaten, al was dat een aanzienlijk kleiner exemplaar: een feederschip met een capaciteit van 2.100 teu, dat vanaf de zomer zal worden ingezet tussen Noord-Europa en de Baltische Zee. Maersk heeft ook al wel achttien containerschepen met een capaciteit tot 17.000 teu besteld. De eerste exemplaren daarvan komen volgend jaar in de vaart.

De Chinese rederij Cosco bestelde vorig jaar al 24.000 containerschepen die op methanol kunnen varen, in haar geval twaalf stuks. Die komen naar verwachting in de vaart in de periode 2026-2028.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement