Rusland neemt vier sleepboten van Maersk in beslag

'onhoudbare situatie'

Rusland heeft vier sleepboten van Maersks sleepvaartbedrijf  Svitzer in beslag genomen. Dit meldt persbureau Reuters.

Foto: Shutterstock

Een Russische rechtbank op het eiland Sakhalin heeft de inbeslagname bevolen op verzoek van de Russische lng-producent Sakhalin Energy. Die exploiteert een enorme lng-fabriek en -exportterminal op het eiland voor de oostkust van het Russische vasteland in de Stille Oceaan.

Maersk heeft het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd het viertal te verkopen als onderdeel van de totale terugtrekking door het Deense concern uit de Russische markt na de aanval op Oekraïne. Maersk heeft bevestigd dat de sleepboten Rusland niet mogen verlaten en dat de eigendom is overgedragen aan een onbekende derde partij.

Het lijnvaartconcern noemt die situatie ‘onhoudbaar’ en zegt te werken aan een ‘een oplossing’. Maersk heeft aan het Deense ShippingWatch gemeld ‘dat er meer dan een jaar is gezocht naar verschillende oplossingen, maar dat er geen levensvatbare situatie is ontstaan’. Dat zou vooral terug te voeren zijn op ‘regelgevingproblemen’.

Het Russische optreden doet denken aan de ‘grootste vliegtuigroof uit de geschiedenis’ een jaar geleden, toen het land zich naar schatting 400 buitenlandse vliegtuigen toe-eigende. Het ging daarbij om door Rusland geleasede toestellen, die de leasemaatschappijen na de inval in Oekraïne moesten innemen. Rusland voorkwam dat door ze op te nemen in een eigen register en eigen luchtwaardigheidscertifcaten af te geven.

Maersk meldde vorige week nog eindelijk een productentanker uit de Russische haven Nakhodka teruggekregen te hebben, eveneens na meer dan een jaar soebatten. Daarmee vormden de vier Svitzer-slepers nog de enige bezitting van de rederij in Rusland. De terugtrekking uit de Russische markt heeft het concern ruim een half miljard dollar gekost.

Rusland neemt vier sleepboten van Maersk in beslag | NT

Rusland neemt vier sleepboten van Maersk in beslag

'onhoudbare situatie'

Rusland heeft vier sleepboten van Maersks sleepvaartbedrijf  Svitzer in beslag genomen. Dit meldt persbureau Reuters.

Foto: Shutterstock

Een Russische rechtbank op het eiland Sakhalin heeft de inbeslagname bevolen op verzoek van de Russische lng-producent Sakhalin Energy. Die exploiteert een enorme lng-fabriek en -exportterminal op het eiland voor de oostkust van het Russische vasteland in de Stille Oceaan.

Maersk heeft het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd het viertal te verkopen als onderdeel van de totale terugtrekking door het Deense concern uit de Russische markt na de aanval op Oekraïne. Maersk heeft bevestigd dat de sleepboten Rusland niet mogen verlaten en dat de eigendom is overgedragen aan een onbekende derde partij.

Het lijnvaartconcern noemt die situatie ‘onhoudbaar’ en zegt te werken aan een ‘een oplossing’. Maersk heeft aan het Deense ShippingWatch gemeld ‘dat er meer dan een jaar is gezocht naar verschillende oplossingen, maar dat er geen levensvatbare situatie is ontstaan’. Dat zou vooral terug te voeren zijn op ‘regelgevingproblemen’.

Het Russische optreden doet denken aan de ‘grootste vliegtuigroof uit de geschiedenis’ een jaar geleden, toen het land zich naar schatting 400 buitenlandse vliegtuigen toe-eigende. Het ging daarbij om door Rusland geleasede toestellen, die de leasemaatschappijen na de inval in Oekraïne moesten innemen. Rusland voorkwam dat door ze op te nemen in een eigen register en eigen luchtwaardigheidscertifcaten af te geven.

Maersk meldde vorige week nog eindelijk een productentanker uit de Russische haven Nakhodka teruggekregen te hebben, eveneens na meer dan een jaar soebatten. Daarmee vormden de vier Svitzer-slepers nog de enige bezitting van de rederij in Rusland. De terugtrekking uit de Russische markt heeft het concern ruim een half miljard dollar gekost.