Dat stelt de onderzoeksafdeling van Danish Ship Finance in zijn jongste halfjaarrapport over de vooruitzichten van de mondiale scheepvaartmarkt. Die analyse komt op een moment dat de containertarieven al met 80% zijn gedaald sinds de piek in september 2021 en de rederijen naar manieren beginnen te zoeken om kosten te besparen.

Volgens het onderzoeksrapport komt er tot eind volgend jaar een armada van 726 nieuwe schepen in de vaart met een gezamenlijke capaciteit van 5,6 miljoen teu. Dat is bijna 21% van de huidige vloot van 26,9 miljoen teu. Het oplevertempo van nieuwe schepen ligt daarmee ver boven dat in het tijdperk voor de coronapandemie, toen er gemiddeld 38 nieuwe schepen per kwartaal in de vaart kwamen.

Meer sloop

De analist wijst erop dat tegenover zoveel nieuwe capaciteit tot eind volgend jaar geen noemenswaardige toename van de vraag naar containervervoer te verwachten valt. Door de afkoeling van de wereldeconomie krimpt die vraag dit jaar naar alle waarschijnlijkheid juist zo’n 2%. Voor volgend jaar wordt wel een groei van 3% geprognotiseerd.

Tegenover die nieuwbouwgolf zal waarschijnlijk een forse groei van de sloop van verouderde en inefficiënte tonnage ontstaan. De Londense scheepsmakelaar Braemar meldde onlangs dat er tot eind volgend jaar al 400 schepen zijn genomineerd voor de slopershamer. Die zijn gemiddeld echter kleiner dan de nieuwe schepen, zodat de omvang van de actieve vloot per saldo toch fors zal toenemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement