Daarbij gaat het niet alleen om vrachtroutes tussen Italiaanse havens, maar ook om transporten tussen Italië en andere EU-havens. De subsidie wordt verstrekt tot 2027.

De Europese Commissie heeft de staatssteun onderzocht en komt tot de conclusie dat de Italiaanse subsidie aan de shortsea ‘noodzakelijk en passend’ is om de modaliteit beter te laten concurreren met het wegvervoer en daardoor ook het file-probleem in het land aan te pakken. Ook worden door het steunpakket de Italiaanse havens beter ingezet om de logistieke uitdagingen van het land op te lossen. De shortsea-subsidie heeft verder positieve effecten op het milieu en de volksgezondheid, aldus de Europese Commissie.

30 cent per kilometer

Transportondernemingen kunnen met de subsidie de eventuele hogere kosten die shortsea-vervoer met zich meebrengen vergeleken met het landvervoer compenseren. Daarbij wordt bij het toekennen van de steun gekeken naar het aantal kilometers dat door de inzet van de kustvaart over de weg wordt uitgespaard. Maximaal zou dan  blijkens onbevestigde berichten een subsidie van 30 eurocent per bespaarde kilometer mogen worden toegekend, heet het.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement