Brussel wil afvaldumpers in de scheepvaart harder aanpakken

Milieuverontreiniging

De Europese Commissie wil het dumpen van afval vanaf schepen terugdringen door extra regelgeving in te voeren en de Europese lidstaten meer mogelijkheden te geven om bij illegale lozingen boetes en andere sancties op te leggen.

olievlek
Foto: Balakleypb / Shutterstock

Het geplande offensief tegen maritieme sloddervossen maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen dat de Commissie heeft voorgesteld om verontreiniging van het water door de scheepvaart te verhinderen en om de maritieme veiligheid te verhogen.

De Commissie wil daarbij onder meer een langere lijst gaan maken van dingen die niet overboord mogen worden gegooid. Tot nu toe beperkt die lijst zich tot olie en schadelijke vloeibare stoffen, maar Brussel wil straks ook het lozen van verpakte schadelijke stoffen, rioolwater, algemeen afval en residuen van scrubbers illegaal gaan maken.

Om illegale afvaldumpers vaker te kunnen betrappen, wil Brussel bevorderen dat nationale autoriteiten uit de verschillende lidstaten informatie over mogelijke vervuiling uitwisselen via de CleanSeaNet-database van de European Maritime Safety Agency (EMSA). De Europese Commissie wil verder de wettelijke mogelijkheden voor nationale autoriteiten vergroten om bij overtredingen boetes of andere straffen uit te delen.

EMSA

Brussel wil de rol van de EMSA ook versterken als het gaat om de veiligheid in de scheepvaart. In de voorstellen staat dat het Europese agentschap meer steun moet gaan geven aan nationale onderzoeksraden die maritieme ongevallen onderzoeken en betere trainingsprogramma’s moet ontwikkelen voor inspecteurs uit de maritieme vlagstaten.

In het algemeen gesproken vindt de Commissie dat de maritieme regels ‘gemoderniseerd’ moeten worden en ook beter moeten aansluiten bij wat wereldwijd gebruikelijk is. De voorstellen worden nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Brussel wil afvaldumpers in de scheepvaart harder aanpakken | NT

Brussel wil afvaldumpers in de scheepvaart harder aanpakken

Milieuverontreiniging

De Europese Commissie wil het dumpen van afval vanaf schepen terugdringen door extra regelgeving in te voeren en de Europese lidstaten meer mogelijkheden te geven om bij illegale lozingen boetes en andere sancties op te leggen.

olievlek
Foto: Balakleypb / Shutterstock

Het geplande offensief tegen maritieme sloddervossen maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen dat de Commissie heeft voorgesteld om verontreiniging van het water door de scheepvaart te verhinderen en om de maritieme veiligheid te verhogen.

De Commissie wil daarbij onder meer een langere lijst gaan maken van dingen die niet overboord mogen worden gegooid. Tot nu toe beperkt die lijst zich tot olie en schadelijke vloeibare stoffen, maar Brussel wil straks ook het lozen van verpakte schadelijke stoffen, rioolwater, algemeen afval en residuen van scrubbers illegaal gaan maken.

Om illegale afvaldumpers vaker te kunnen betrappen, wil Brussel bevorderen dat nationale autoriteiten uit de verschillende lidstaten informatie over mogelijke vervuiling uitwisselen via de CleanSeaNet-database van de European Maritime Safety Agency (EMSA). De Europese Commissie wil verder de wettelijke mogelijkheden voor nationale autoriteiten vergroten om bij overtredingen boetes of andere straffen uit te delen.

EMSA

Brussel wil de rol van de EMSA ook versterken als het gaat om de veiligheid in de scheepvaart. In de voorstellen staat dat het Europese agentschap meer steun moet gaan geven aan nationale onderzoeksraden die maritieme ongevallen onderzoeken en betere trainingsprogramma’s moet ontwikkelen voor inspecteurs uit de maritieme vlagstaten.

In het algemeen gesproken vindt de Commissie dat de maritieme regels ‘gemoderniseerd’ moeten worden en ook beter moeten aansluiten bij wat wereldwijd gebruikelijk is. De voorstellen worden nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement