‘Zwitserse koopvaardijvloot dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen’

wijken uit naar offshore-vlaggen

Als de Zwitserse overheid geen actie onderneemt, is de koopvaardijvloot van het Alpenland binnen vijf jaar verleden tijd.

Foto: Shutterstock

Dat stelt de internationale zeevarendenbond Nautilus International, die de Zwitserse regering in een gezamenlijke verklaring met de nationale redersvereniging oproept om het roer om te gooien. Op dit moment varen er nog veertien schepen onder de vlag van de volledig door land omgeven Confederatie, acht minder dan in 2020. Het land biedt overigens wel onderdak aan ‘s werelds grootste containerrederij, MSC. Die vaart echter niet onder de vlag van Helvetia.

Die veertien zeeschepen vallen stuk voor stuk onder een garantieregeling, die de komende jaren afloopt. Na het verstrijken daarvan zullen de schepen volgens Nautilus in de komende twee tot vijf jaar het Zwitserse register verlaten, wat ‘het einde van de Zwitserse vlag zal bezegelen’. Volgens de bond zou dat een groot verlies zijn omdat de vloot goede arbeidsomstandigheden biedt en de wetgeving op het gebied van onder meer arbeidsomstandigheden, piraterij en criminaliteit op een hoog niveau staat. 

Zwitserse vlag

Niettemin is de Zwitserse vlag volgens Nautilus al lang ‘niet aantrekkelijk’ voor rederijen en wijken ook de laatste scheepseigenaren uit naar offshore-vlaggen met een lage belastingdruk. De bond vindt het dan ook een gemiste kans dat de internationale zeevaartlobby vrijstelling heeft weten te bedingen van de OESO-afspraak om een minimum winstbelasting in te voeren van 15% voor internationaal opererende ondernemingen.

De Zwitserse regering werkt nu aan een plan om tonnagebelasting voor de scheepvaart in te voeren. Scheepseigenaren worden daarin vrijgesteld van winstbelasting en betalen in ruil daarvoor een vaste heffing per ton scheepsruimte. Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben zo’n stelsel jaren geleden al ingevoerd, in antwoord op maritieme belastingparadijzen als Panama, Liberia en Bermuda. De bond is tegen het huidige voorstel omdat de voorgestelde regeling ‘geen enkele verplichting oplegt aan rederijen om onder de Zwitserse vlag te varen’.

In de gezamenlijke verklaring met de Swiss Shipowners Association zegt Nautilus echter onder bepaalde voorwaarden wel mee te willen werken aan invoering van een tonnageheffing. Zo zouden de rechten van de ongeveer 2000 werknemers gewaarborgd moeten worden, zou er een route moeten worden uitgestippeld om de vloot weer te laten groeien en moet Zwitserland ernaar streven om zijn invloed in internationale fora als de IMO te vergroten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Zwitserse koopvaardijvloot dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen’ | NT

‘Zwitserse koopvaardijvloot dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen’

wijken uit naar offshore-vlaggen

Als de Zwitserse overheid geen actie onderneemt, is de koopvaardijvloot van het Alpenland binnen vijf jaar verleden tijd.

Foto: Shutterstock

Dat stelt de internationale zeevarendenbond Nautilus International, die de Zwitserse regering in een gezamenlijke verklaring met de nationale redersvereniging oproept om het roer om te gooien. Op dit moment varen er nog veertien schepen onder de vlag van de volledig door land omgeven Confederatie, acht minder dan in 2020. Het land biedt overigens wel onderdak aan ‘s werelds grootste containerrederij, MSC. Die vaart echter niet onder de vlag van Helvetia.

Die veertien zeeschepen vallen stuk voor stuk onder een garantieregeling, die de komende jaren afloopt. Na het verstrijken daarvan zullen de schepen volgens Nautilus in de komende twee tot vijf jaar het Zwitserse register verlaten, wat ‘het einde van de Zwitserse vlag zal bezegelen’. Volgens de bond zou dat een groot verlies zijn omdat de vloot goede arbeidsomstandigheden biedt en de wetgeving op het gebied van onder meer arbeidsomstandigheden, piraterij en criminaliteit op een hoog niveau staat. 

Zwitserse vlag

Niettemin is de Zwitserse vlag volgens Nautilus al lang ‘niet aantrekkelijk’ voor rederijen en wijken ook de laatste scheepseigenaren uit naar offshore-vlaggen met een lage belastingdruk. De bond vindt het dan ook een gemiste kans dat de internationale zeevaartlobby vrijstelling heeft weten te bedingen van de OESO-afspraak om een minimum winstbelasting in te voeren van 15% voor internationaal opererende ondernemingen.

De Zwitserse regering werkt nu aan een plan om tonnagebelasting voor de scheepvaart in te voeren. Scheepseigenaren worden daarin vrijgesteld van winstbelasting en betalen in ruil daarvoor een vaste heffing per ton scheepsruimte. Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben zo’n stelsel jaren geleden al ingevoerd, in antwoord op maritieme belastingparadijzen als Panama, Liberia en Bermuda. De bond is tegen het huidige voorstel omdat de voorgestelde regeling ‘geen enkele verplichting oplegt aan rederijen om onder de Zwitserse vlag te varen’.

In de gezamenlijke verklaring met de Swiss Shipowners Association zegt Nautilus echter onder bepaalde voorwaarden wel mee te willen werken aan invoering van een tonnageheffing. Zo zouden de rechten van de ongeveer 2000 werknemers gewaarborgd moeten worden, zou er een route moeten worden uitgestippeld om de vloot weer te laten groeien en moet Zwitserland ernaar streven om zijn invloed in internationale fora als de IMO te vergroten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement