C2X (Maersk) bouwt bij Suezkanaal grote fabriek voor groene methanol

scheepsbrandstof

Dochterbedrijf C2X van van het Maersk-concern heeft een raamovereenkomst met Egypte gesloten om in dat land grote hoeveelheden groene methanol te gaan produceren.

Foto: Shutterstock

C2X wil een methanolfabriek bouwen in de Suez Canal Economic Zone (SCZone). Die bestaat uit zo’n 450 vierkante kilometer aan locaties langs het Suezkanaal. De aankondiging bevat geen details over data voor de volgende stappen of capaciteit- en volumeverwachtingen. Volgens persbureau Reuters kan de investering in het project oplopen tot drie miljard euro.

Moederbedrijf AP Moller Holding bezit 80% van C2X, werkmaatschappij Maersk heeft de resterende 20% in handen. Vorige maand bij de bekendmaking van de oprichting maakte het bedrijf bekend dat het open staat voor nieuwe investeerders aangezien er miljarden nodig zijn om een omvangrijke infrastructuur op te bouwen voor de productie van groene methanol.

Vraag

Het bedrijf zei toen ook meer dan drie miljoen ton groene methanol per jaar te willen gaan produceren. C2X verwacht dat de vraag naar het product de komende decennia zal verdrievoudigen tot zo’n 300 miljoen ton per jaar. De onderneming wordt geleid door de Brit Brian Davis, die ruim 32 jaar voor Shell heeft gewerkt. Hij was onder meer hoofd Corporate Strategy op het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag.

Maersk zet zwaar in op groene methanol als CO2-neutrale brandstof ter vervanging van traditionele stookolie en diesel. De rederij trok vorige maand alle publicitaire registers open rond de eerste aanloop in Rotterdam door de ‘Laura Maersk’. Dat is een feederschip van 2100 teu, gebouwd door het Koreaanse Hyundai.

De rederij heeft bij dezelfde scheepsbouwer achttien methanol-aangedreven schepen van 16.000 teu besteld, die in 2024 en 2025 in de vaart komen. Maersk besloot enkele jaren geleden al om zelf in de productie van groene methanol te investeren omdat de traditionele leveranciers daarvoor onvoldoende capaciteit hadden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

C2X (Maersk) bouwt bij Suezkanaal grote fabriek voor groene methanol | NT

C2X (Maersk) bouwt bij Suezkanaal grote fabriek voor groene methanol

scheepsbrandstof

Dochterbedrijf C2X van van het Maersk-concern heeft een raamovereenkomst met Egypte gesloten om in dat land grote hoeveelheden groene methanol te gaan produceren.

Foto: Shutterstock

C2X wil een methanolfabriek bouwen in de Suez Canal Economic Zone (SCZone). Die bestaat uit zo’n 450 vierkante kilometer aan locaties langs het Suezkanaal. De aankondiging bevat geen details over data voor de volgende stappen of capaciteit- en volumeverwachtingen. Volgens persbureau Reuters kan de investering in het project oplopen tot drie miljard euro.

Moederbedrijf AP Moller Holding bezit 80% van C2X, werkmaatschappij Maersk heeft de resterende 20% in handen. Vorige maand bij de bekendmaking van de oprichting maakte het bedrijf bekend dat het open staat voor nieuwe investeerders aangezien er miljarden nodig zijn om een omvangrijke infrastructuur op te bouwen voor de productie van groene methanol.

Vraag

Het bedrijf zei toen ook meer dan drie miljoen ton groene methanol per jaar te willen gaan produceren. C2X verwacht dat de vraag naar het product de komende decennia zal verdrievoudigen tot zo’n 300 miljoen ton per jaar. De onderneming wordt geleid door de Brit Brian Davis, die ruim 32 jaar voor Shell heeft gewerkt. Hij was onder meer hoofd Corporate Strategy op het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag.

Maersk zet zwaar in op groene methanol als CO2-neutrale brandstof ter vervanging van traditionele stookolie en diesel. De rederij trok vorige maand alle publicitaire registers open rond de eerste aanloop in Rotterdam door de ‘Laura Maersk’. Dat is een feederschip van 2100 teu, gebouwd door het Koreaanse Hyundai.

De rederij heeft bij dezelfde scheepsbouwer achttien methanol-aangedreven schepen van 16.000 teu besteld, die in 2024 en 2025 in de vaart komen. Maersk besloot enkele jaren geleden al om zelf in de productie van groene methanol te investeren omdat de traditionele leveranciers daarvoor onvoldoende capaciteit hadden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement