Houthi’s zeggen voor het eerst hypersonische raket te hebben afgevuurd, MSC-schip was doelwit

Arabische Zee

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben woensdag verklaard dat ze voor het eerst een hypersonische raket hebben afgevuurd richting een containerschip dat op de Arabische Zee voer. De Houthi’s noemden ook de naam van het doelwit: de ‘MSC Sarah V’.

Foto: Shutterstock

Een van de internationale toezichthouders in de regio, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), had eerder inderdaad al melding gemaakt van een aanval op de ‘MSC Sarah V’. Die vond maandag plaats, maar was geen voltreffer. De raket kwam in de buurt van het schip in het water terecht en richtte geen schade aan.

Een hypersonische raket is een wapen dat meer dan vijf keer sneller dan het geluid vliegt, om kort voor het bereiken van het doelwit vaart te minderen. Sinds de Houthi’s afgelopen november hun vijandelijkheden tegen het scheepvaartverkeer begonnen, hadden ze tot nu toe gebruik gemaakt van ‘gewone’ kruisraketten en drones. In maart hadden de Houthi’s al wel gedreigd dat ze met hypersonische raketten de reikwijdte van hun aanvallen wilden gaan uitbreiden, en hadden Russische staatsmedia al geschreven dat de Houthi’s inderdaad de beschikking hadden gekregen over dit soort wapens, maar daadwerkelijk ingezet waren ze sindsdien nog niet.

De Houthi’s hebben de raket die is afgevuurd richting de ‘MSC Sarah V’, vanuit een woestijn in Jemen, ook een eigen naam gegeven: de ‘Hadim 2’. Volgens de rebellenbeweging betrof het een ‘homemade’ raket, afkomstig uit haar eigen faciliteiten. Wapenexperts hebben echter al het vermoeden uitgesproken dat de raket is geleverd door Iran, waarvan bekend is dat het warme banden onderhoudt met de Houthi-rebellen.

Houthi’s zeggen voor het eerst hypersonische raket te hebben afgevuurd, MSC-schip was doelwit | NT

Houthi’s zeggen voor het eerst hypersonische raket te hebben afgevuurd, MSC-schip was doelwit

Arabische Zee

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben woensdag verklaard dat ze voor het eerst een hypersonische raket hebben afgevuurd richting een containerschip dat op de Arabische Zee voer. De Houthi’s noemden ook de naam van het doelwit: de ‘MSC Sarah V’.

Foto: Shutterstock

Een van de internationale toezichthouders in de regio, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), had eerder inderdaad al melding gemaakt van een aanval op de ‘MSC Sarah V’. Die vond maandag plaats, maar was geen voltreffer. De raket kwam in de buurt van het schip in het water terecht en richtte geen schade aan.

Een hypersonische raket is een wapen dat meer dan vijf keer sneller dan het geluid vliegt, om kort voor het bereiken van het doelwit vaart te minderen. Sinds de Houthi’s afgelopen november hun vijandelijkheden tegen het scheepvaartverkeer begonnen, hadden ze tot nu toe gebruik gemaakt van ‘gewone’ kruisraketten en drones. In maart hadden de Houthi’s al wel gedreigd dat ze met hypersonische raketten de reikwijdte van hun aanvallen wilden gaan uitbreiden, en hadden Russische staatsmedia al geschreven dat de Houthi’s inderdaad de beschikking hadden gekregen over dit soort wapens, maar daadwerkelijk ingezet waren ze sindsdien nog niet.

De Houthi’s hebben de raket die is afgevuurd richting de ‘MSC Sarah V’, vanuit een woestijn in Jemen, ook een eigen naam gegeven: de ‘Hadim 2’. Volgens de rebellenbeweging betrof het een ‘homemade’ raket, afkomstig uit haar eigen faciliteiten. Wapenexperts hebben echter al het vermoeden uitgesproken dat de raket is geleverd door Iran, waarvan bekend is dat het warme banden onderhoudt met de Houthi-rebellen.